top of page

מהי חרדה ולמה היא כל כך מדוברת, נפוצה ופופולרית?

התקף חרדה או תחושה?

אז בואו נפריד קודם כל בין תחושת חרדה או החוויה שלה להתקפי חרדה, שהם אספקטים שונים לחלוטין של חרדה. גם ברמה המחקרית וגם ברמה הקלינית, מפני שכולנו חווים במידה כזאת או אחרת חרדה. בין אם ברמה נמוכה או גבוהה. למרות כל החסרונות שיש בחרדה היא מביאה איתה גם צדדים חיוביים, יותר ממה שנהוג לחשוב...

אבל לא לשם כך התכנסנו, אלא באנו לדבר על מהי החרדה הזאת ולמה החוויה שלה נחווית באופן כל כך קשה, עמוק ומפחיד. מה ניתן לעשות עם חרדה ואיך ניתן לתפוס חרדה אפילו אחרת.

אז נתחיל בזה שבשונה מפחד, חרדה היא חוויה שיכולה להתרחש בהיעדר אירוע מוחשי. אפשר להיות חרד על המשפחה, על בן או בת הזוג, חלקנו חרדים על מצבנו הכלכלי וחלקנו חרדים מהעתיד הלא ידוע.

חרדה יכולה להיות נגזרת מאירוע אמיתי שקורה, אבל שוב, בשונה מפחד, אין מולנו איזו שהיא סכנה מוחשית שאפשר לחוש או לראות אותה.

זה לא אומר שחרדה היא חוויה לא רציונלית, אלא זה רק אומר שהיא נבדלת במרכיבים שלה מההגדרה של פחד.

 כולנו חווים המון אירועים במהלך החיים ויש אינספור מקרים במהלך היום יום שמייצרים אצלנו לחץ (דחק) ורמות שונות של קושי. חלקנו מתמודדים עם אתגרים בצורה טובה יותר או טובה פחות, חלקנו יודעים לווסת את הרגשות שלנו בצורה אדפטיבית יותר וחלקנו בצורה אדפטיבית פחות, אבל לכולנו יש חוויה מסוימת של חרדה בחיים.

היא יכולה לנבוע מכל מיני גורמים, בין אם זה ברמה האישית, החברתית, ובין אם זה ברמה המדינית. בקיצור, מאוד לא פשוט לברוח ממנה. כך לדוגמא, אנשים שיושבים לידכם בעבודה יכולים להיות חרדים מעלייה במעלית, לעמת זאת יש אנשים שיש להם חרדה מלאכול ליד אנשים ועוד דוגמאות רבות אחרות ויותר נפוצות, כמו חרדה חברתית או חרדה כללית. כן, יש אנשים שבאופן כללי חווים רמות חרדה גבוהות יותר, בין אם זה קשור לויסות חושי או לאירוע משמעותי שקרה בעבר.

למרות כל הקושי של חרדה, והמחשבה שמי שחווה אותה לבד בעולם, היא סוגיה מאוד פופולרית. ומה שבטוח הוא שאפשר לטפל בה ובכך לשפר את איכות החיים.

ישנן מספר אפשרויות לטיפול בחרדה

מקורות שכותבים על חרדה, או אפילו שיחת היום יום יכולה לכוון אותנו לכל מיני טיפולים בחרדה או דרכים שחבר של שכן שלנו ניסה. חלקם יעילים יותר בטיפול בחרדה וחלקם פחות. זאת שאלה גם מאוד סובייקטיבית מפני שיש אנשים שנתמכים במידע מהימן ומחקרי ויש כאלה שזה לא בהכרח מה שמשחק אצלם תפקיד. יש כאלה שמחפשים מטפל בכדי להתמודד עם החרדה, ישנם אנשים שנוטים לשיטות יותר הוליסטיות וכאלה שפונים לטיפול פרמקולוגי (תרופתי).

מבלי להיכנס באופן ספציפי לטיפול בחרדה, בואו נדבר בעיקר על הסטייט אוף מיינד של חרדה, על הרעיון הזה שביכולתנו להסתכל עליה בצורה שונה ולהקל על התחושות הקשות שהיא מביאה איתה. בסוף, לצד כל הקושי יש לנו המון חוזקות, יתרונות ודרכי התמודדות. לכולנו משאבים פסיכולוגים שאנחנו יכולים להפעיל בשביל להגן על עצמנו גם מחרדה וגם מתחושות קשות אחרות. שוב, אנחנו לא מדברים על התקפי חרדה אלא על חרדה כתחושה, או חוויה. אחד הכלים שיש בידנו להתמודד עם חרדה זה היכולת שלנו לוסת רגשות, היכולת שלנו לנהל את החוויה הפנימית שלנו למרות שזה לא פשוט והרבה פעמים מאתגר.

אחת האסטרטגיות הטובות ביותר שעולם הפסיכולוגיה מציע לנו לעשות זה להעריך מחדש את הסיטואציה שמעוררת חרדה. כלומר לתת לה משמעות אחרת ולחשוב פעמיים האם הסיטואציה שמעוררת אצלי חרדה כרגע היא באמת כל כך משמעותית ומפחידה בשביל שתעורר את התחושות שהיא מעוררת.

הרבה פעמים אם נעצור בסיטואציות מאתגרות, נבין שהם לא כל כך קשות כמו שאנחנו חווים אותם בפעם הראשונה, או כמו שאנחנו מגיבים אליהם באופן אוטומטי. אם נבצע חשיבה מחדש עליהם נוכל להסתכל עליהם בצורה קצת אחרת ולהפחית את החוויה האינטנסיבית שנחווית.

מדריכים רבים מדברים על הפחתת חרדה בעזרת נשימות, מדיטציה, הורדת חרדה בעזרת שגרת חיים מסוימת או פעולות יומיומיות שאולי יעזרו, אך ברמה המחקרית לא בהכרח שכל אלו נמצאו כיעילים במיוחד. נראה שטיפול בחרדה בדרך כלל דורש קצת יותר התערבות. שוב, זה אכן עוזר אך כנראה באופן מוגבל. כמו כן מחקרים רבים מראים שפעילות ספורטיבית מורידה את רמות הדחק שאנחנו חווים, משהו שבהחלט קשור לתחושות חרדה. לכן, ספורט זה וודאי תחום ששווה לעסוק בו ויכול לתרום.

שיתוף האחר זוהי גם סוגיה מאוד חשובה, בעיקר אם אתם מסוג האנשים ששומרים לעצמם תחושות חרדה ורגשות קשים. לשיתוף יש הרבה מאוד יתרונות, ותתפלאו, יתרונות קוגניטיביים ולא רק רגשיים. כאשר אנחנו משתפים אחרים ברגשות שלנו או בחוויות שחווינו, אנחנו שומעים את עצמנו מזווית אחרת, מקבלים משוב שונה, מגיעים לתובנות, ויכולים לעבד את החוויות שלנו באופן מדויק יותר. אנשים לומדים על עצמם הרבה פעמים דרך צפייה מהצד או דרך האופן שבו הם מספרים על עצמם ועל התחושות שהם מרגישים. בקיצור,  כשנספר את החוויה שלנו, בייחוד כמה פעמים לאנשים שונים, נקבל כמה משובים שונים. זה מגדיל לנו את הפרספקטיבה ותורם להבנה שלנו עוד יותר.

כמו כן, עלינו להבין איפה החרדה בעיקר עולה, מתי היא משחקת תפקיד משמעותי יותר במהלך חיי היום יום. ייתכן שאתם חווים תחושות גבוהות יותר של חרדה דווקא באירועים ספציפיים. לדוגמא במקומות סגורים או באירועים הומי אדם. ייתכן שמדובר על חרדה שהיא יותר ספציפית ועל זה יש לדון באופן ספציפי יותר. מה שכן ניתן לעשות זה להבחין האם עולה לנו חרדה ברגעים ספציפיים, האם זה תלוי מצב או מקום והמודעות לכך יכולה לתרום רבות לטיפול בחרדה או לפחות בהבנה מה המקור שלה.

לסיכום, אם מדברים על המהות של החרדה, חשוב לזכור שזה משהו שמשותף לכולנו, במידה כזאת או אחרת. יש הרבה דברים להתמודד עם חרדה וניתן להקל על התחושות הקשות שהיא מייצרת בעזרת שיטות שונות ומגוונות. גם ההבנה שחרדה משותפת לכולנו, ושהיא אינה ייחודית רק לנו יכולה לעזור לנו בהתמודדות איתה.

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
bottom of page