אסטרטגיות להתמודדות במצבי לחץ
בזמני מצוקה ואיום ישנן מגוון אסטרטגיות התמודדות, חלקן יעילות יותר וחלקן יעילות פחות. מצבי מצוקה יכולים להיות בזמן גירושין, פיטורים מהעבודה, תחושה של חוסר משמעות או תקיעות במהלך החיים ועוד. חוקרים שונים מעולם הפסיכולוגיה פיתחו כמה שיטות להתמודדות עם סטרס. אחת מהאסטרטגיות היעילות ביותר שנמצאו נקראת "התמודדות ממוקדת" (approach- focused coping) והרעיון שלה דיי פשוט. לא לברוח, אלא להתמקד במציאת פתרונות לבעיות שיצרו את הלחץ. להבין מהם הגורמים לאירוע המלחיץ ולהתמקד בהם. אבל זה ברור שאנחנו לא תמיד יכולים לטפל בגורמי לחץ. בין אם זה רעידת אדמה, מצב ביטחוני או פרידה.
במצבים כאלה, שהשליטה שלנו נמוכה, נתמקד בתגובה שלנו ללחץ. בין אם זה לווסת את הרגשות שלנו או לבצע כל פעולה שמרגיעה אותנו, כמו פעילות ספורטיבית, נשימות או שיחה עם קרובים. באמצעות אסטרטגיה זו אנשים בעצם מתקרבים לבעיה, "חותרים למגע" ומחפשים את הפתרונות המתאימים להורדת הלחץ. זה נשמע אולי טריוויאלי אבל רגע...
אסטרטגיה אחרת, הנחשבת לבלתי יעילה היא "התמודדות בהימנעות" (avoidance - focused coping), כלומר התרחקות מהאירוע המלחיץ או הכחשה שלו. אפשר לחשוב על זה בדומה לפוביות כמו קלסטרופוביה. אנשים שיש להם פחד ממעלית בעקבות אירוע לא נעים שחוו במעלית או בסביבתה יכולים לייצר הימנעות ולא להשתמש במעליות. זוהי כמובן התנהגות לא אדפטיבית מכיוון שהיא פוגעת במידה מסוימת באורח החיים שלנו. אל תשכחו שזוהי רק דוגמא קטנה להימנעות. תחשבו מה קורה כאשר האירוע מערב אנשים שקרובים אלינו, נתחיל להימנע מהם? בקיצור, שיטת הימנעות יכולה להיות מסוכנת ולהתפתח לעוד תחומים בחיים ולכן אנחנו צריכים "להימנע מהימנעות". למרות שבטווח הקצר הימנעות יכולה להפחית חרדה, לחץ או פחד. היא לא תתרום לנו בטווח הארוך.
באופן כללי, ומבלי להיכנס להגדרות מחקריות או טיפוליות, אסטרטגיית התמודדות לא אדפטיבית כמו הימנעות תוביל אותנו לתחושת פגיעות מסוימת, ואנחנו לא כל כך רוצים את זה. כמובן שאין פה שחור או לבן, אבל אנחנו תמיד נעדיף לקחת את הצד שמתמודד עם האיום ולא בורח. לזכור שאנחנו מדברים פה על הרמה הרגשית והקוגניטיבית ולא על איום ממשי פיזי שיכול להתרחש.
אסטרטגיות לא אדפטיביות מקושרות להורדת רמת האושר והרווחה הנפשית שלנו ויכולות לייצר אצלנו דפוסי התנהגות שליליים. כאשר אנחנו לומדים או פועלים באסטרטגיות יעילות, אנחנו לא רק מרוויחים ברמת האושר אלא גם מגבירים את החוסן האישי שלנו.
לעיתים כל מה שאנחנו צריכים זה להבין בכלל באיזו שיטה אנחנו משתמשים באופן אוטומטי. אנחנו צריכים להיות מודעים מה הנטייה הטבעית שלנו. הרבה פעמים אנשים בכלל לא עוסקים בשאלה הזאת ולכן אנשי מקצוע, מטפלים או קואצ'רים יכולים לעזור לאנשים להיות מודעים יותר. בנוסף, ניתן ללמוד או לחזק את שיטות ההתמודדות שלנו וכמובן ללמוד חדשות. שימו לב לאופן שבו אתם מתמודדים עם סטרס. יכולות להיות לזה השלכות על גורמים רבים בחיים.