שינוי הרגלים
לשנות לבד או בעזרת קואצ'ר?
שינוי הרגלים בעזרת קואצ'ר, מטפל או כל פסיכותרפיסט זו משימה לא פשוטה. מכיוון שהרגלים שטבועים בנו עמוק, עוזרים לנו באיזה שהוא מקום לחוות חוויה של המשכיות והיכרות עם עצמנו. דבר שנותן לנו להרגיש נוח. כי מה לעשות, אנחנו כבני אדם לא כל כך אוהבים שינוי הרגלים ושינויים בכללי. אבל לעיתים הם נחוצים להמשך ההתפתחות האישית או המקצועית שלנו.
קואצ'ר או מטפל שידע להבחין במדויק אילו הרגלים משרתים אתכם ואילו לא, ידע לעשות הפרדה ולברור אתכם באיזה שינוי הכי נכון לכם להתמקד. זוהי נקודה חשובה בהקשר של שינוי הרגלים שהקואצ'ר צריך לעלות עליה בשביל לא להתפזר לשינויים נוספים. מהסיבה הפשוטה ששינוי הרגלים נרחב, כזה שקורה באופן דרמטי כנראה לא יחזיק מעמד. לעיתים נראה לנו שאם "נפתח" דף חדש ונשנה את אורך החיים שלנו באופן משמעותי נשפר את החיים. אבל זה לא בהכרח משהו שאנחנו אנשי המקצוע תומכים בו. מהסיבה ששינוי הוא לא דבר פשוט ולכן אמור לקרות בצעדים.
שינוי הרגלים או שינוי כשלעצמו מאתגר. לא סתם עולם הפסיכולוגיה חוקר את הנושא כבר עשורים רבים. הוא אפילו יצר לתופעה שמות רבים, כמו אפקט הסטטוס קוו, אפקט המתאר את זה שאנחנו לא אוהבים שינויים ומעדיפים להשאיר את המצב כפי שהוא גם אם הוא לא בהכרח אידיאלי. זה נובע מהסיבה ששינוי כשלעצמו מכיל את האפשרות להשלכות שליליות. עצם האפשרות לכך היא מה שעוצרת אותנו מלהתחיל לשנות. עם זאת, במצב בו השינוי צריך לקרות, הקואצ'ר שלכם אמור לעבור אתכם תהליך שבו תתפסו מחדש את כל נושא השינוי ובכך תתפסו אותו כעניין חיובי.
אז אילו פעולות צריכות לקרות בכדי לשנות? איך לשנות הרגלים? איך עושים שינוי?
קואצ'רים ומטפלים שונים ידועים בנסיון שלהם לדחוף אנשים לשינויים. אבל הרבה תהליכי אימון אישי או טיפול לא צולחים את הסוגיה בשל הדגשת יתר של הרמה ההתנהגותית. אנשים לא מנוסים ינסו להטמיע בכם תחילה טכניקות שונות לשינוי. כמו עבודה עם תזכורות, גוגל יומן וכו'. אבל הרמה המחשבתית והרגשית היא נקודת הפתיחה בתהליכי שינוי. מה שמחזיק בסופו של דבר שינוי לאורך זמן הוא הפנמה אמתית של התועלת שלו ולכן, קואצ'ר או מטפל מנוסה יתמקד תחילה במהות של תהליך השינוי, בקבלה של השינוי ובהתנגדות הטבעית שיש לנו כלפי שינוי הרגלים.
קואצ'ר עם ניסיון בתחום ידע איך לגרום לשינוי להחזיק מעמד לטווח הארוך. בסוף המטרה היא שהשינוי יהפוך לשגרה ולחלק אינהרנטי שמשתלב בחיים באופן אמתי. קואצ'רים מומחים או מטפלים שעוסקים בתחום של שינוי קודם יתמקדו במהות של שינוי, על זה שהוא דורש מאיתנו לזנוח חלק מעצמנו, על זה שהוא עלול לגרום לנו לתחושה של אובדן באופן מסויים, ולכן, שינוי הרגלים זה אתגר רציני. בין אם זה בשגרת החיים ברמה הטכנית, ובין אם זה באלמנטים פסיכולוגים ותכונות.
אחת הנקודות החשובות ביותר בהקשר של שינוי היא עניין המוטיבציה לשנות. לכן, אחד דברים שאנחנו מחוייבים לעשות זה להזכיר כל הזמן שהשינוי הוא לגמרי בר השגה ולמרות נסיונות רבים או חוויות פחות מוצלחות ניתן לשנות. קואצ'ר מנוסה הרבה פעמים יפתח אצלך מוטיבציה לשינוי בעזרת דמיון. הוא יצליח לייצר אצלך תמונה עתידית בהירה ככל שאפשר של שגרת החיים לאחר השינוי. בדרך כלל קואצ'רים עושים את זה במהלך התהליך באופן טבעי בהקשר לנושאים אחרים. ישנם קואצ'רים שידעו לייצר לך תמונה מנטלית שתגרום לך לקום כל בוקר עם מוטיבציה גבוהה לשינוי. ההצלחה לדמיין את ההצלחה היא כשלעצמה נקודת פתיחה חשובה שמטפלים ומאמנים אישיים מנוסים יתנו לה דגש.
חשוב לציין שניתן לשנות הרגלים לבד ללא תהליך של קואצ'ר מקצועי, אך אם הדבר לא מצליח לאחר כמה נסיונות, אולי יהיה נכון יותר לא להישאר עם זה לבד. וכן לנסות לעבור תהליך התפתחות אישי. יכול להיות שהקואצ'ר ידע לזהות שהקושי לשנות את ההרגל שתרצו "יושב על משהו אחר", כמו על חוסר ביטחון. כל הדברים האלו צפים במהלך תהליך אימון והם מאוד חשובים להגברת המודעות שלנו כלפי השינוי. ובאופן טבעי הגברת המודעות סביב השינוי שנרצה לבצע תתרום בסוף להצלחתו.
לסיכום, אם נרצה לשנות הרגלים נאלץ לעבוד בשני מישורים, האחד הוא ברמה הפסיכולוגית, הרגשית והשני הוא ברמה ההתנהגותית. את כל זה ניתן לעשות לבד ללא קואצ'ר או מטפל, אך לא תמיד זה מצליח ואתם צריכים לשאול את עצמכם איך נכון לכם לשנות.