סוגי טיפולים
איזה טיפול מתאים לי?
קואצ'ינג (Coaching) ופסיכולוגיה או טיפול פסיכולוגי הם תחומים שונים כמובן אך יש ביניהם קווים משותפים. ההבדל בין פסיכולוג לקואצ'ר או כל מטפל אחר נוגעים לגישה, זמן הלימוד וההשכלה וכן לרוחב הידע של כל אחד.
פסיכולוגיה היא כאמור התחום המרכזי שממנו יוצאים כל השיטות והגישות האחרות. זהו תחום רחב שממש לא עוסק רק בטיפול אלא גם במחקר. ישנם כמה סוגים של מטפלים ותחומי מחקר, בין המטפלים נמצאים פסיכולוגים קליניים, פסיכולוגים חינוכיים, פסיכולוגים שיקומיים או נוירו שיקומיים ופסיכולוגים רפואיים. כמו כן הפסיכולוגיה המחקרית רבת פנים והתחומים העיקריים בה הם פסיכולוגיה קוגניטיבית, פסיכולוגיה חברתית, פסיכולוגיה התפתחותית, פסיכולוגיה ארגונית-חברתית, נוירופסיכולוגיה, מדעי המוח, קוגניציה וכו'.
כמובן שלא ניכנס פה לכל מה שהפסיכולוגיה מציעה אבל שוב, היא הבסיס להכל ומקיפה את כל תחומי בריאות הנפש של האדם.
פסיכותרפיה היא שם כללי לטיפול וגם פה יש דקויות ששווה להיות ערים להם. ישנם מקצועות שאין ביניהם הרבה במשותף עם מקצועות כמו הפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית וכו אך הם עדיין נקראים בחלק מהמקומות פסיכותרפיה. לא כל פסיכותרפיסט הוא פסיכולוג, אלא יכול להיות שהוא מטפל בשיטות שונות. פסיכותרפיסטים יכולים להגיע ממגוון מקצועות טיפול כמו פסיכולוגיה שכבר נאמר, עבודה סוציאלית, פסיכודרמה וכו'. חלק מהפסיכותרפיסטים גם ידועים בהתמקדות שלהם ב-CBT אשר עוסק בשינוי ההתנהגותי והקוגניטיבי של האדם. גם הוא כמובן חלק מעולם הפסיכולוגיה, נחקר רבות וידוע ככלי טיפול מאוד יעיל בחלק מהמקרים.
כמה עולה טיפול פסיכולוגי?
טווח ממוצע של מחיר לטיפול עולה בין 250-600 שקלים
קואצ'ינג (Coaching)
המטרה של קואצ'ר היא ליווי בתהליך התפתחות אישי קצר טווח. יש לקואצ'ינג הרבה מטרות ואפשר להגיד במילים פשוטות שהמטרה של קואצ'ר זה להשיג את המטרות שלך, להוביל אותך בדרך התפתחותית משמעותית שבסופה תוכל להגיע ליעדים שרצית וחלמת. זה קצת יותר מורכב ממה שזה נשמע כי בדרך יש כמה תהליכים ונקודות שצריך לעבור, אבל זה כל הכיף כמובן, התפתחות מתרחשת בתוך קושי, במרחב מסוים של אי וודאות, חשש, פגיעות והרהור. קואצ'ינג היא אחת הדרכים או השיטות לסייע לאנשים להשיג מטרות תוך פיתוח מיומנויות אישיות, התמודדות עם מכשולים וקשיים וחיזוק הביטחון. הסיבות שבגינן מגיעים לקואצ'ר כל כך מגוונות וניתן לקרוא על זה עוד באתר.
אחת השיטות של הקואצ'ינג היא שאילת שאלות. קואצ'ר טוב הוא כזה שיודע לשאול שאלות משמעותיות, כאלו שידייקו את המחשבה שלך למקום מיטבי. כזה שיוביל אותך להרהר ולערער בדפוסים, מחשבות ותפיסות שיש לך ואולי לא משרתות אותך. עם זאת, הקואצ'ר מחויב להבין מספיק בתהליכים אנושיים ולראות את התמונה הכוללת, גם את מרחב הסיכונים שאתה נמצא בו, את הנטיות שלך, יכולת הוויסות הרגשי והערכים על פיהם אתה פועל, ולכן הרבה פעמים התהליך האישי הוא הליכה על חבל דק בכדי לשמור על התפיסה העצמית שלך כחיובית תוך שיפור הדפוסים שמעקבים אותך מלהצליח.
למה זה "אזור רגיש"? מפני ששינויים שאנשים עוברים יכולים להיתפס או להיחוות כעניין קשה, אנחנו לא בהכרח אוהבים להשתנות גם במקומות שלא ממש משרתים אותנו. כאשר אנחנו עושים שינוי אנחנו הרבה פעמים יכולים להרגיש פגיעים כי אנחנו נמצאים בתוך מרחב עמום, כזה שקצת זר לנו והחוויה הזאת יכולה להיות לא פשוטה, שכן אנשים יכולים להרגיש שהם קצת מרוחקים מהאני הפנימי שלהם וממה שהכירו עד כה. מה שיכול להוריד את תחושת הביטחון והוודאות בחיים. לכן האיזון בין שינוי לשימור החזקות והמבנה האישיותי המרכזי של המתאמן מאוד מאוד חשובים וזאת לא כל כך משימה פשוטה.
הרעיון בלשאול שאלון הוא לאתגר אותך, את החשיבה שלך, לאפשר לך להרהר במקומות מסוימים, דבר שמוביל הרבה פעמים לתחושת התחדשת, התפתחות, סיפוק והערכה עצמית.
קואצ'ינג עוסק במספר רב של תחומים. אם קראת את הכתבות באתר ראית שהגישה של קואצ'רים היא שכל התשובות נמצאות בסוף אצל המתאמן, להבדיל מיועץ שיכול להגיד לך מה לדעתו התשובה. וזה הכוח שיש בתהליך הקואצ'ינג שכן הוא מוביל את המתאמן לאמונה וחיזוק היכולות שלו. כל זה בכדי שבהגיעו ליעד הרצוי, הוא ידע שזה בזכות עצמו. אז התחומים העיקריים שבהם הקואצ'ינג מתמקד הוא בשיפור ביטחון עצמי נמוך, הסבה מקצועית וקריירה, שיפור המוטיבציה, שינוי דפוסים מגבילים, מיומנויות למידה והערכה, מערכות יחסים עם העצמי ועם אחרים, עסקים, דפוסי מחשבה, ויסות רגשות, כעסים והשגת מטרות אישיות.
כמה עולה קואצ'ינג?
טווח ממוצע של מחיר לפגישה עולה בין 200-500 שקלים
NLP
NLP היא שיטת טיפול שיכולה להיות שנויה במחלוקת אצל חלק מהעוסקים בפסיכולוגיה, מטפלים או קואצ'רים מומחים. אחת הסיבות היא שזהו תחום שהביסוס המחקרי שלו עדיין מוגבל. אבל בגדול, NLP זה גישה שעל פי העוסקים בה מתמקדת ב"תכנות נוירו-לשוני" (Natural Language Processing). ההתמקדות שלה היא בהתפתחות אישית והרעיון הוא לנסות ולהתערב בקשר שבין תהליכים נוירונליים, כלומר תהליכים מוחיים בהקשר של שפה, דפוסי חשיבה והתנהגות במטרה לשפר אותם, לשפר הרגלים ולהשיג מטרות רצויות. חלק מהעוסקים במקצוע מדברים על האפשרות לטפל באנשים שסובלים מדיכאון, חרדה, טיפול ב-ocd, טראומות וכו'. עם זאת, חשוב להדגיש שיש הטוענים שאין מספיק ראיות מספקות על השיטה לכך ייתכן שיש לשקול את הנושא לעומק.
הטענה ש-NLP יכול לעזור בטיפול בחרדות, התקפי פאניקה, ההתקף חרדה, תסמינים של מצב רוח ירוד ועוד מעוררת מחלוקות בקרב מטפלים, שכן פסיכולוגים ומטפלים מומחים טוענים כי בכדי לטפל בהפרעות או בסימפטומים שלהם יש לעבור הכשרות ארוכות והתמחויות שהוכיחו עצמן וכאלה המבוססות על מחקרים קליניים שהראו תוצאות. כמובן שכל אחד רשאי לבחור מה מתאים לו ובמה הוא יותר מאמין אך בנימה אישית אגיד שתחום הפסיכולוגיה רואה את האדם והמטופל בחרדת קודש, עם המון צניעות כאשר המטרה שלו היא לעזור למטופל ככל האפשר ללא יומרנות.
כמה עולה טיפול NLP?
טווח ממוצע של מחיר לטיפול עולה בין 200-550 שקלים