top of page

ייעוץ לימודים... איך לבחור מה ללמוד?

אחת השאלות שחלקנו נשאל את עצמנו ביום מן הימים זה היכן כדאי לי ללמוד. מה עדיף, מכללה או אוניברסיטה? אולי ללמוד מקצוע? תעודה? מהנדס או הנדסאי...יש כל כך הרבה יועצי לימודים, כלכך הרבה מכונים להכוונה מקצועית ולימודית. מה עושים?

בראש ובראשונה, סביר להניח שאין על זה תשובה חד משמית. לא אתם ולא יועצי לימודים יכולים לדעת מה נכון בשבילכם באופן מוחלט. כן ניתן לדעת באיזה סבירות מקצוע לימודים א' מתאים לך יותר ממקצוע ב', אבל לא באמת ניתן לנבא מה הדבר הנכון ביותר. מהסיבה הפשוטה שאנחנו חיים על רצף התפחותי, מה שמתאים לנו היום לא בהכרח מה שיעניין אותנו מחר. אנחנו אף פעם לא נוכל לדעת איזה אירוע או איש משמעותי נפגוש בדרך וכיצד זה ישפיע על התפיסה שלך כלפי עצמך וכלפי העולם. לכן אפשר רגע להירגע מכל יועצי הלימודים ולהתמקד בעצמנו, בפן האישי, הנפשי והרגשי. על המודעות שלנו, על תהליכי קבלת ההחלטות שלנו, על התפיסה שלנו ואיך אנחנו שופטים את העולם נכון להיום. המטרה של כל זה היא לנסות להוציא את עצמנו מהמנטרות המוכרות והידועות ולנסות להגיע למרחב נקי ככל האפשר ומשם לקבל החלטה. לכן, בתהליך של בחירת מקצוע לימודים יש שני צירים מרכזיים כנראה. אחד הוא הפן המנטלי והשני הוא המעשי.

 

בפן המנטלי אנחנו צריכים לבחון מהם הערכים שלנו, האם אנחנו מקבלים החלטות ממקום אותנטי או שאני רוצה ללמוד מה שאבא או אמא שלי למדו. האם המניע שלי הוא כסף? שליחות? גם וגם? המטרות שלי בסופו של דבר (כמו שאני רואה אותן היום) הן להיות עצמאית או שכירה? מה המוטיבציה העיקרית שלי בחיים, עד כמה סטטוסים משחקים אצלי תפקיד? כמה אני מכיר את עצמי במסגרת לימודים? מה הנטיה שלי כלפי שינוי וכו' וכו'. אז כבר הבנתם שאפשר לשאול הרבה שאלות מקדימות לפני שאנחנו בכלל מתחילים לדון על מה ללמוד. למה זה חשוב? כי הרבה מהסטודנטים בשנה שלישית בתואר ראשון כבר יודעים להגיד שמה שהם בחרו ללמוד זה לא המקצוע שלהם לחיים. זה לא אומר שהבחירה שלהם לא הייתה נכונה, אלא זאת פשוט עובדה שעולה מסקרים.

בנוסף, ישנן שאלות לגבי מסוגלות, גב כלכלי, אהבה ללימודים ועוד, למרות שאלו אספקטים שיכולים לגמרי להשתנות. אבל כשאנחנו באים לבחור מסלול לימודים אקדמי אנחנו נשאל גם את השאלות האלו.

אחרי שהבנו שיש מספיק מה לבחון, אגב, זה לא חייב להיות ארוך במיוחד, כנראה נתחיל לדבר בציר הפרקטי. מה האפשרויות שלי מבחינת בגרויות, ציונים. האם עשית פסיכומטרי? איזה סל כלים יש לנו נכון למציאות העכשווית. עדיין, זה לא ממש משנה כי המטרה היא לבחור משהו מעבר לתחושת המסוגלות והתעודות שיש לנו נכון לעכשיו. במילים אחרות, כאשר אנחנו באים לבחור מקצוע לימודים אנחנו שואפים לקבל החלטה שהיא מעבר לזמן ולמקום. 

 

אחרי שאנחנו מסכמים פחות או יותר את הקווים הכלליים שלנו, או במילים אחרות מי אנחנו ולאן אנחנו חושבים שאנחנו הולכים נפנה לדבר על המקצועות, על החוגים האפשריים, על מסלולי לימוד קיימים. כל זה תוך התייחסות לאני הפנימי שלנו, תוך התבוננות האם המקצועות שאני מתמקד בהם בהלימה עם מי שאני. פה כנראה יגיעו ההתלבטויות והקושי, הרבה פעמים אפילו וויתורים על מקצועות שחשבנו שאולי מתאימים לנו. אבל אין מה לעשות, זה הרעיון של תהליכים.

 

ככל שאנחנו מתקדמים ומסכמים את תחומי העניין העיקריים ואת חוגי הלימודים האפשריים אנחנו עוברים לשלב יותר פרקטי. כמה למה ואיפה. וגם פה יש שאלות בנוגע למרחק שלנו מההורים, עד כמה אנחנו רוצים לחוות חוויות חדשות? האם מכללה או אוניברסיטה? האם יהיה לזה השלכות ארוכות טווח במידה וארצה להמשיך לתארים מתקדמים... האם יהיה לזה השפעה על הקבלה שלי למקומות עבודה, כסף וכו'.

אם זה לא היה ברור, אז כל זה תוך חקירה אמיתי וכנה, תוך הפנמה שזה תהליך, מעניין, מתיש, מלחיץ, אבל תהליך חשוב. לכן נחקור, נשאל, נשב עם ייעוצים של מוסדות אקדמיים ועוד.

 

בסופו של דבר, התהליך מסתכם בדרך כלל בכך שהאדם מחזיק כמה אפשרויות. שניים, שלושה...ומפה תהליך קבלת ההחלטות האמתי באמת מתחיל והשאלות העמוקות מתחילות להתחדד ואנחנו צריכים לבחור על מי מביניהם ללכת.

 

2 נקודות חשובות ברגע הזה. אנחנו צריכים לזכור תמיד שיש עוד אלטרנטיבות ואפשר גם לנסות, זה לא בהכרח בזבוז אלא חוויה שיכולה להיות מאוד משמעותית עבורנו ואף לדייק את דרכנו המקצועית. 

דבר שני, צריך לזכור שבסבירות גבוהה, לא נגיע למצב שבו החלטה אחרת "מושלמת" או טובה בפער מהאחרות וזה הזמן לעשות דירוג של ההחלטות ולהבין שאם אין אלטרנטיבה טובה יותר מהבחירה שנמצאת בראש הרשימה אז כנראה שהיא הבחירה המיטבית נכון להיום.

אלו עקרונות סופר חשובים. מצד אחד אפשר להירגע ולהרחיק מאיתנו קצת את הדרמטיות של ההחלטה ומצד שני להבין שאין 100% בהרבה מהבחירות שלנו בחיים, מה שגם מקל על התחושות שלנו ועוזר לנו להחליט. הרבה פעמים בשביל להגיע לתובנה כזאת נצטרך לעבור תהליך של התפתחות, חקר ולמידה עצמית.

לסיכום, בחירה של תחום לימודים או איזה תואר ללמוד היא סופר חשובה ומה שיכול לעזור לו הוא ההליכה בשני הצירים שהזכרנו, תוך התבוננות אותנטית במי אני ובמה אני רוצה להיות ותוך הבנה פרקטית של מה האפשרויות שלי ואילו עוד אפשר לפתוח.

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
bottom of page