top of page

אפשרוית מרכזיות להתמודדות עם לחץ

בזמני לחץ (stress) ובתקופות מאתגרות, רבים מאיתנו יחוו תחושות קשות ורגשות מבלבלים שבאופן טבעי ישפיעו לנו על מצב הרוח ודפוסי המחשבה. בין אם אנחנו נמצאים בתקופות לחוצות כמו משבר אישי, מקצועי או משפחתי, נצטרך להתמודד עם מציאות חדשה. באופן קונקרטי, רובנו נחווה במהלך החיים לפחות אירוע טראומטי אחד או משברים מסוגים שונים. זה יכול להיות גירושין, אובדן של מישהו קרוב, פיטורים מהעבודה, פציעה או התפתחות של הפרעה פסיכופתולוגית. לא כל משבר מחייב אירוע ספציפי, אלא גם חוויה של חוסר משמעות בחיים, או תקופה בה המוטיבציה או שביעות הרצון שלנו נמוכים יכולה להיתפס כמשבר אישי.

 

בכדי להתמודד עם מצבים כאלה באופן מיטבי, ניתן לבצע כל מיני פעולות ואסטרטגיות במישורים שונים. למרות כל הקושי שנחווה, צריך לציין שרגעי משבר יכולים גם לפתח ולחזק אותנו בסופו של דבר. מחקרים פסיכולוגיים מראים את כי היציאה ממשברים לא רק מחזירה אנשים לשגרה שהייתה לפני המשבר, אלא מאפשרת להם לצמוח ברמה האישית. ישנם אנשים שטוענים כי בדיעבד, המשבר היה אף חיוני להתפתחות החיים שלהם, וכי הוא נתפס בעיניהם כתפנית חיובית למרות הקושי שחוו.

 

בתקופות לחץ אנחנו צריכים להתמודד עם המון גורמים שישפיעו עלינו בכמה רמות ולכן ההתמודדות הרגשית והמחשבתית במצבי חירום נחשבת לתהליך מורכב. כזה שמשתנה בהתאם למשך וסוג המשבר שאנחנו חווים. ליכולות שלנו כבני אדם ולמקורות הכוח שיש לנו.

 

אציג בפניכם כמה אפשרויות להתמודדות עם תקופה מאתגרת:

 

1. להסביר לעצמנו את המצב בצורה רציפה: זה אולי נשמע בסיסי ופשוט, אך לא, זה חיוני מאוד. מחקרים שונים מראים את החשיבות שיש לתחושת קוהרנטיות על עיבוד הסיטואציה והארגון הקוגניטיבי שלנו, כלומר תחושה של המשכיות יכולה לעזור לנו לראות את הדברים בפרספקטיבה בהירה יותר. ככל שהמשבר הנחווה יהיה מסודר לנו באופן לוגי נוכל לעבד אותו טוב יותר ברמה הרגשית והמחשבתית. כמו כן, זה יעזור לנו לתכנן את הפעולות שלנו ואת דרכי ההתמודדות עם כל המתרחש.

 

2. לבצע הערכה של הסיטואציה: אנחנו תופסים באופן שונה מצבי לחץ ותקופות קשות. לכן נסו לבצע מה שנקרא הערכה מחדש של הסיטואציה ולהבין האם היא באמת כל כך קשה? מה שונה בה מתקופות אחרות? האם ניתן לתת לה משמעות אחרת ולא בהכרח שלילית? שאלות מהסוג הזה יכולות לעזור לנו לווסת את הרגשות שלנו באופן יעיל ובכך להתמודד טוב יותר עם הסיטואציה.

 

3. שמירה על אורך רוח: עד כמה שאפשר כמובן. במצבים מלחיצים הרבה מאיתנו נחווה תחושת חרדה ופחד. חשוב לא להתעלם מהם, אך המטרה שלנו היא גם לא לתת להם להשתלט עלינו. לכן, אנחנו יכולים לבצע כל מיני פעולות שיעזרו לנו להתמודד בצורה יעילה יותר עם החוויה, לדוגמא להשתמש בתמיכה חברתית ולשתף את החוויה עם אנשים קרובים. ניתן כמובן לקבל עזרה מקצועית עם קואצ'ר, מטפל, פסיכותרפיסט או פסיכולוג. גם אם העזרה לא מקצועית חשוב מאוד לקבל תמיכה חברתית. היא לא רק עוזרת לנו לפרוק תחושות קשות אלא גם תורמת לנו לעבד את החוויה הרגשית והמחשבתית באופן יעיל. כאשר אנחנו משתפים אחרים אנחנו עוברים למעשה תהליכים קוגניטיביים שונים שעוזרים לנו לתפוס את המצב הפנימי שלנו באופן בהיר יותר מה שמאפשר לנו לתת לסיטואציה משמעות חדשה.

 

4. תשומת לב על הבריאות הפיזית שלנו: טיפול בגוף יכול לשמש ככלי לשיפור ההתמודדות הרגשית. שימו דגש על תזונה תקינה, שינה מספקת ופעילות גופנית ככל הניתן.

 

5. תחשבו על פתרונות לבעיות הקיימות ואל תהיו פאסיביים: אם המשבר כולל בעיות שאנחנו יכולים להתמודד איתן, כמו בעיות כלכליות לדוגמא נסו למצוא לזה פתרונות. הניסיון לפתור בעיות בעת מצוקה יכול לשפר לנו את תחושת שליטה. עצם החיפוש אחר פתרונות יכול לסייע לנו גם להעלות את המוטיבציה ואת תחושת המסוגלות שלנו, וכמו כן לשמור על אופטימיות ותקווה.

6. קבלה: רבים מאיתנו ינסו באופן אוטומטי לשנות את החוויה או להימנע מהתחושות הנחוות. אבל רגשות ומחשבות קשות הן חלק בלתי נפרד מהחוויה הפסיכולוגית שלנו בתקופות מאתגרות. תתפלאו אבל גם יש לכך יתרונות. אל תנסו להימנע אלא נסו לקבל את המציאות הנוכחית כפי שהיא. זה לא אומר שלא נשאף לשפר ולשנות, אלא ההכלה של קושי ומורכבות עוזרת לנו להיות מודעים ומורכבים יותר. מה שיכול לפתח אותנו ברמה האישית. הן ברמת החוסן שלנו והן ברמת החיבור הפנימי.

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
bottom of page