top of page

תפיסה חברתית ואינטראקציה חברתית

האם אנחנו באמת צריכים לשפר מיומנויות חברתיות? או לעשות שינוי באיך שאנחנו תופסים את עצמנו באינטראקציות חברתיות?

הרבה מאיתנו היו שמחים להיות יותר משוחררים באינטראקציות חברתיות, לא לחשוב כל כך מה חושבים עלינו ואיך תופסים אותנו. במילים אחרות, לדעת לא לדפוק חשבון, מבלי לחשוש שיהיו לזה השלכות חברתיות. אם גם אתם חווים קושי חברתי ומרגישים חוסר ביטחון חברתי, או שאתם רוצים ללמוד איך להיות יותר במרכז העניינים בחברה, או להצליח ליצור רושם ראשוני טוב יותר באינטראקציות עם אנשים חדשים, אז קודם כל דעו לכם שזה צורך של עוד הרבה מאוד אנשים. עצם הידיעה הזאת כשלעצמה יכולה להקל על התחושות שלכם ולגרום לכם להבין שאתם לא לבד בצורך הזה, ושעוד המון אנשים מרגישים כמוכם. 

לפני שניכנס לדרכים בהן ניתן לשפר מיומנויות חברתיות, או לחילופין איך להשלים עם מי שאנחנו ברמה החברתית, ניישר קו ונציג כמה עובדות. כל אחד מאיתנו גדל בבית מסוים, עם תרבות, סביבה ואורח חיים שונה. בהתאם, האישיות התפתחה באופן ייחודי וכך גם הדפוסים החברתיים. בנוסף, כל אחד מאיתנו קיבל מהסביבה פידבק על ההתנהגות החברתית שלו. בין אם באופן מרומז או באופן מפורש. לא רק זה, אלא שכולנו גם נתנו לעצמנו פידבק פנימי לאורך החיים באירועים חברתיים שונים מה שגיבש את התפיסה החברתית שלנו על אחרים ועל עצמנו. בשביל לסבך את העיניינים, צריך לזכור גם שאנשים מגיבים לפידבקים באופן שונה, אצל חלק הם נשארים עמוק בתודעה וחלק יודעים לנפנף אותם. אז אלו הן העובדות באופן הכללי ביותר. מה עושים מפה?

נדבר בשני צירים. האחד הוא שיפור מיומנויות חברתיות והבנה של ההיבטים שדורשים שיפור, והציר השני נוגע בשאלה האם צריך בכלל לשנות משהו, או שפשוט צריך לעבור תהליך של קבלה עצמית. כלומר לקבל את מי שאתם בחברה ולתפוס את עצמכם באופן חיובי יותר. אם נתחיל לדבר במישור הראשון, אז קודם כל צריך להבין אילו היבטים ספציפיים דורשים שיפור. בשביל לשפר יכולות חברתיות או בכדי לחוש משוחררים יותר באינטראקציות חברתיות צריך להבין האם הקושי החברתי שלך מתבטא בעיקר בסביבה חדשה, האם זה בא לידי ביטוי עם חברים ספציפיים, כאלו שמכירים אותך זמן רב ויש להם כבר דעה מוצקה עליך. אחרי שמבינים לעומק באיזה מסגרת אתם חווים קשיים חברתיים, יש צורך להבין האם הקושי החברתי נובע מתפיסה שיש לכם כלפי עצמכם שמקשה עליכם להביא את עצמכם לידי ביטוי באופן שבו הייתם רוצים. כמו חוסר ביטחון עצמי, תפיסת מסוגלות נמוכה, או ערך עצמי נמוך. היבטים נוספים שצריך לבחון יכולים להיות האם אתם נוטים לרצות את האחר, האם יש לכם נטייה לריחוק או קושי לפתח קשרים עמוקים. אחרי שעושים קצת סדר על אילו היבטים ספציפים מדובר, אפשר להתחיל לעבוד על הקושי החברתי.

אחרי שעוסקים ברמה המנטאלית, צריך לדבר גם על הרמה ההתנהגותית. כיצד אתם מתנהגים בחברה? האם אתם פאסיביים מדי? חודרניים? מוחצנים מדי? לא מפתחים שיחות עומק מהחשש שמא לא יהיה לכם מה להגיד באמצע השיחה ותחוו רגע מביך? 

ישנן המון שאלות שאפשר לשאול בשביל להבין אילו היבטים מערימים עליכם קשיים. לאחר מכן אפשר להתחיל לשפר את האופן בו אתם מתנהלים בחברה. זאת כמובן לא משימה כל כך פשוטה, מהרבה סיבות, ואולי העיקרית שביניהן היא שהמיומנויות החברתיות שלנו נבנו על תשתית התנהגותית ותפיסתית קודמת שיש לנו לאורך השנים. ולכן לא באמת ניתן לשנות דפוסים חברתיים בין רגע אלא זה משהו שדורש תהליך. היופי בתהליך מקצועי הוא ההבנה המהירה שזה לגמרי אפשרי, שהקושי החברתי שאתם מרגישים לא כל כך נורא כמו שחשבתם ויש המון דרכים לטפל בו. כמובן שאפשר לעשות זאת גם לבד.

כשמדברים על הציר השני בנושא החברתי, מדברים על ההבנה שאולי לא צריך לשנות משהו. לא תמיד צריך לשנות התנהגות או לשפר היבט כזה או אחר גם אם הם לא מיטביים. הרבה פעמים שעושים מיפוי צרכים ומבינים את תפיסת החיים הכללית שלך, אפשר לתת משמעות אחרת לדרך שבה אתה תופס את ההיבט החברתי ולמסגר אותו באופן שונה. אנחנו מדברים פה על קבלה עצמית. חלקנו לא צריכים לשנות או לשפר את היכולות החברתיות שלנו. לפחות לא ברמה משמעותית, אלא לקבל את ההתנהלות החברתית שלנו על כל המשמעויות שלה. להתחבר ל"אני הפנימי" עוד יותר ולאהוב את ההתנהלות החברתית שלנו גם אם תפסנו אותה באור שלילי לאורך החיים. גם זה לא קורה בין רגע, אלא דורש תהליך של פיתוח התפיסה שלך כלפי ההיבט החברתי לצד היבטים נוספים בחיים.

הרבה לקוחות שלי הבינו בתהליך שעשו שהם צריכים לשפר היבט ספציפי, אבל גם חלק מהם הבינו שעליהם לתפוס אחרת את הנושא החברתי. בין אם הם החליטו לעבוד במישור הראשון או השני, או לשלב בין השניים, השינוי שלהם הוביל אותם לתפוס את העולם החברתי שלהם באופן שונה לגמרי. יש כאלו שהופכים משוחררים יותר בחברה, כאלו שהקשרים שלהם עם אחרים הפכו משמעותיים ועמוקים יותר, וכאלה שפשוט התחילו להנות ולהשתחרר באינטראקציות חברתיות. הם פשוט לא חושבים כבר מה אחרים חושבים עליהם.

לסיכום, בין אם תחליטו לטפל בקשיים חברתיים עם מטפל רגשי, פסיכולוג, או שתחליטו לעבור תהליך קואצ'ינג לשיפור היכולות החברתיות שלכם, יש לא מעט מה לעשות, גם עם אנשי מקצוע וגם לבד. חשוב לזכור, אתם לא לבד, אלא קושי חברתי היא תופעה כלל עולמית שמשותפת להמון אנשים בתרבויות וחברות שונות.  

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
bottom of page